Makale Yaz
avrupa1905fatihi
Bu haberi yazdır
Pato ve oyun planlaması
 Haz
27
 2015

Galatasaray kadro planlamasını doğru yapmalı.

Son günler de konuşulan isimler arasında Podolski geliyor. Lakin Hamza hoca Podolski'yi oyun içinde nerede oynatacak merak ediyorum.

  • Podolski forvet değil, tam anlamı ile bir çizgi oyuncusu. Ayrıca Gökhan Töre gibi, Robben gibi sağ açıkta sol ayağı ile içeriye kat etmekten daha çok, sol açıkta daha verimli olan bir futbolcu. Sağ açıkta onu çok fazla izlemedik 30 yaşına kadar...

Hamza hoca eğer Podolski'yi almak istiyorsa, onu oyunda en verimli olacağı yerde kullanmalı. Yani sol açıkta... Fakat bu kez Yasin'i ilk 11'de düşünüyor mu sorusu geliyor akla. Sanırım Yasin'i de sağ çizgi de kullanmayı planlıyor.

Lakin, Yasin'de sağ ayağı ile sol tarafta daha verimli olan bir profil... Podolski takviyesi, Galatasaray'ı nasıl bir oyun şablonuna sokar kestirmek güç.

Hamza hocanın aklında daha farklı bir oyun anlayışı da olabilir. Niasse ismi gündem de. Bunun yanı sıra sanırım Galatasaray tam anlamı ile bir santrafor daha alacak. Podolski solda, ikinci santrafor tiplemesi Niasse sağda, Sneijder ortada, ön tarafta da yabancı bir santrafor yer alabilir. Burak kızağa çekilebilir. Yada Burak ve Niasse değişimli oynayabilir.

Hamza hoca eğer Niasse'yi aldırır ama başka santrafor takviyesi gerçekleştirmezse büyük bir hata yapar. Ş.Ligin de oynayacak Galatasaray, ikinci santrafor tiplemesi Niasse'nin dışında bir santrafor almıyorsa, gol yollarında büyük sıkıntılar çeker.

Bunun yanı sıra, Podolski alınırsa doğru bir tercih olur mu bunu da merak ediyorum. Son transferini yapacak belki de... Podolski son zamanlarda düşüşe geçmiş bir futbolcu. Galatasaray'da tekrar kendini bulma şansı yakalayabilir mi, tartışılır.

  • Forvet adayları içerisinde, Niasse konusunda ki fikrim açık. Niasse tek başına düşünülemez. Galatasaray'ın tam anlamı ile Hamza hocanın bahsettiği 4-2-3-1 sisteminin en önüne tek santrafor oynayabilecek bir forvet bulması gerekiyor.

Tek santrafor oynuyorsanız, önde tek oynatacağınız forvetin olmazsa olmaz bazı özellikleri vardır. Mesela, son vuruşları gol yapabilen, ıskalamayan bir isim tercih etmek zorundasınız. Ufak tefek bir adam olmamalı. Fizik gücü yeterli düzeyde olmalı. Sırtı dönük top alan, orta sahaya gelerek oyunu açan, önde tek başına uzun bir süre top saklayıp, takımın ön tarafa çıkmasını sağlayan bir santrafor lazım Galatasaray'a...

Hatta Galatasaray'a tam anlamıyla bir pivot santrafor lazım. Kenardan gelecek ortaları gol ile sonuçlandırabilecek, hava hakimiyeti ile sağa sola top indirebilecek, duran toplarda hem savunmaya boyu ile destek verip, hem Galatasaray duran top kullanırken ceza sahasında etkili olacak bir adam lazım.

Ben Fernando Llorante isminde ısrar ediyorum. Llorante tam Galatasaray'ın aradığı santrafor tiplemesi. Galatasaray bir çok oyuncunun maaşından kurtulmuş ve milyon eurolarca para kazanmışken, Juventus 2 tane dünya çapında forvet transferi yapmışken Galatasaray bundan yararlanıp 1.95 boyunda ki Llorante'yi almalı.

  • Huntelaar'a gelince, tam anlamı ile bir karambol golcüsü. 32 yaşında olmasının yanı sıra daha kısa vaadeli bir çözüm gibi geliyor bana...  Galatasaray'ın karambol golcüsüne ihtiyacı yok. Huntelaar Galatasaray'ın aradığı bir profil değil.

Pato ismi ne kadar eleştirilse de, ben Pato'yu Huntelaar'a tercih ederim. İkisi arasın da kalsam mutlaka Pato'yu alırım.

Pato her şeyden önce 26 yaşına girmek üzere olan bir isim. Ayrıca vizyonu yüksek. Çok daha uzun vaadeli bir isim olacaktır. Taffarel, Melo, Telles gibi Brezilyalı isimlerimizin olması da Pato'nun parlaması için büyük bir avantaj. Kumaşı çok iyi bir futbolcu.

  • Peki oyun profiline uyar mı buna bakalım.
  • Pato bileklerine son derece hakim, hızlı, adam eksiltebilen, yeri geldiğinde kanatlarda da oynayabilen bir santrafor. Son vuruşları etkili. Nasıl gol atması gerektiğini biliyor. Kendine bir çıkış yolu araması da Galatasaray için avantaja dönüyor.

Burak ve Umut'un oynadığı bir yerde Pato genç döneminde efsaneleşebilir.

  • Pato 1.80 boyunda. Pivot santrafor değil ama tam anlamı ile yırtıcı bir forvet. Topu ayağına aldığı zaman savunmayı geri geri koşturabilecek kalite de. Llorante'den başka bir isim çok doğru gelmiyorsa, oyun planlamasın da daha farklı bir şablon düşünülmesi. Karambol santraforları yerine, yırtıcı, adam geçen, gol yollarında bitirici, hızlı ve topla çok iyi olan Pato,  kendini bulursa Galatasaray'a ilaç gibi gelir.

Bunların yanı sıra, Galatasaray savunmanın sağına ve stopere de bir isim almak zorunda. Savunmanın sağına da hızlı, defans yapabilen, hücuma çıktığında etkili olan bir isim bulmak zorundayız. Sabri'nin alternatifi yok. Sabri Ş.Ligi için yeterli mi? Bence asla değil. Tarık ve Hamit'i de Sabri'nin yokluğunda düşünmek büyük bir risk... Bence Sabri'yi kulübeye yollayacak bir isim şart. Galatasaray stopere de, Chedjou ve Semih'i zorlayacak, hatta birini kulübeye yollayacak düzeyde bir stoper en azından kiralamalı. Doria olur mu bilmiyorum ama o ayarda bir stoper olmalı. Hakan Balta gibi çakma stoperleri, olası Chedjou ve Semih yokluğunda stoperde denemekte Avrupa'da çok büyük bir kumar olur.

  • Umarım golcü, orta sahaya en az 1 kanat, sağ bek ve stoper transferleri bir an evvel doğru profil ve doğru isimler ile gerçekleşir.

Başkan ve yönetime gelince, maalesef üzülerek söylüyorum ki, hâla olumlu yönde bir beklentim yok.

Tüm Galatasaraylılara gönülden sevgiler...





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...